Kies je voor een luxe vakantie in Italië dan denk je misschien al snel aan ingewikkelde zevengangendiners, waar het allerbeste uit de Italiaanse keuken voor je wordt klaargemaakt. Dat is op zich een verrukkelijke gedachte, maar vergeet niet dat veel Italiaans eten juist zo lekker is omdat het zo simpel is. Neem de pizza, die je op iedere straathoek kan krijgen. De eenvoudigste pizza is eigenlijk de lekkerste. Ingrediënten: meel, gist, water, olijfolie, mozzarella en basilicum. En een enorme dosis liefde waarmee de pizza klaargemaakt wordt. Als je in Rome bent, bezoek dan beslist een van pizzeria's uit deze top-5:

Pizzeria rome "la gatta"

1. Sforno
Vlakbij het zuidwestelijke eindpunt van  de Metro A bevindt zich deze pizzeria, die volgens de meeste kenners wordt gezien als de beste van de Italiaanse hoofdstad. De pizza’s hebben een dikke rand en een elastische dunne bodem, net zoals de Napolitaanse oerpizza. Via Statilio Ottalo 110-116.

2. Antico Forno Roscioli
Drie generaties Roscioli’s maken al sinds jaar en dag het beste brood van de stad. Hun pizza bianca, een soort Romeins plat brood met olijfolie, is een favoriet van iedereen in de wijde omtrek. Via dei Chiavari 21.

3. Forno Campo de’ Fiori
Vlakbij Roscioli bevindt zich dit historische adresje, dat overigens door een andere tak van de Roscioli wordt bestierd. Een heus familieimperium dus. De buren zijn er niet over uit welke de lekkerste is: de knapperige pizza bianca of de dunne pizza rossa met overheerlijke tomatensaus, maar ze zijn het er wel over eens dat dit het beste adres van de stad is. Piazza Campo de’ Fiori.

4. La Gatta Mangiona
Dit lijkt op het eerste gezicht een doorsnee pizzeria, maar schijn bedriegt: hier wordt geschiedenis geschreven door pizza’s te maken met uitgekiende smaakcontrasten. Het is wachten op de eerste michelinster. Via F Oznanam 30-32.

5. Da Remo
Hier vind je de pizza zoals die bedoeld is: gemaakt in een houtoven, flinterdun, knapperis en met slechts weinig ingrediënten. Weer er wel vroeg bij, als je na achten aankomt kun je aansluiten in een lange rij. Piazza Santa Maria della Liberatrice 44.