tomatensaus pizza maken

Eet, proef en beleef Toscane. Zo heet het nieuwe kookboek met Toscaanse familierecepten van de Italiaanse foodblogger Giulia Scarpaleggia. Italiëplein mocht het boek al evenvoorproeven. We vonden twee perfecte pizza-recepten, een voor geconserveerde tomaten en in dit blogje krijg je Julia’s recept voor een pomarola tomatensaus.

Pomarola tomatensaus

Ingrediënten: extra vergine olijfolie, 1 rode ui, 4 kleingesneden wortelen, 2 stengels kleingesneden bleekselderij, 2½ kg rijpe tomaten (schoongemaakt gewicht ca. 2 kg), 2 volle el grof zout en 2 takjes basilicum.

eet proef en beleef toscaneBereiding: Verwarm een bodem olie in een pan. Pel de ui, snipper hem en fruit hem ca. 5 minuten; roer vaak. De stukjes moeten zacht worden maar mogen geen kleur krijgen en zeker niet verbranden. Voeg de wortelen en selderij toe en bak 10 minuten op laag vuur mee; roer vaak met een houten lepel. Verwijder intussen de pitjes en de harde delen uit het midden van de tomaten. Snijd ze in vieren en doe ze bij de groenten. Voeg ten slotte ook zout en basilicum toe en laat alles 20-25 minuten pruttelen; roer vaak. Als de tomaten zacht zijn en je ze met een houten lepel gemakkelijk kunt pletten, zet je het vuur uit. Schep in een vergiet en vang het vocht op in een kom. Pureer tot een saus en doe in een pan. Als het moeilijk wordt om te pureren, kun je een paar eetlepels achtergehouden kookvocht toevoegen. Controleer de dikte van de saus: als die nog iets te dun is (dat hangt van de tomatensoort af), kook je hem nog ca. 5 minuten in op hoog vuur.