Veel Nederlanders zullen dit niet echt een smakelijke foto vinden. Toch laat juist een foto als deze duidelijk een culinair cultuurverschil zien tussen Nederland en Italië. De foto is gemaakt in het najaar van 2000 op Sicilië, op een markt in Catania om precies te zijn. De koeienneuzen en varkenskoppen hangen daar in afwachting van een gepassioneerde (thuis)kok.

Varkenkoppen op een markt in Catania, op Sicilie

Koeienneuzen en varkenskoppen hangen op een markt in Catania, op Sicilië. Foto: Herman Wouters/Hollandse Hoogte

Het boek 'Hitte' van Bill Buford

Hitte - Bill Buford

Deze foto deed me denken aan het boek 'Hitte' van de schrijver Bill Buford uit 2006. Buford meldde zich als amateur-kok in het restaurant van topkok Mario Batali in Manhattan om daar te leren over en van de Italiaanse keuken. Het voelt voor Buford in eerste instantie als een enorm strafkamp, maar gedurende drie jaar werkt hij zich op, maakt hij pasta, en leert hij van Batali heel veel over de Italiaanse keuken.

Toscaanse slager

Buford vertrekt daarna naar Italië en komt onder meer terecht bij de Toscaanse slager Dario Cecchini. Het is daar dat Buford leert dat de Italianen alles (maar dan ook echt alles) van het varken gebruiken voor tal van culinaire lekkernijen. Buford koopt op een gegeven moment een varken om het hele dier (uiteindelijk op de longen na) te verwerken tot ragù, salumi, arista, en andere mooie gerechten.

Het boek van Buford is overigens nog steeds te krijgen, voor nog geen 7 euro [hier de link naar het boek bij bol.com]. Een aanrader.