Als je zelf pizza maakt, dan gaat er wel eens iets mis. Je deeg rijst niet, of zakt na verloop van tijd helemaal in. Of je pizzabodem scheurt zodra je deze probeert uit te rollen. Of wat dacht je van plakkend deeg dat het onmogelijk maakt om je pizza ongekreukeld in de oven te krijgen… Gelukkig is de oplossing voor je mislukte pizza vaak vrij simpel.

Veelgemaakte pizza fouten

Op deze pagina vind je een aantal veelvoorkomende “pizza fouten”. Niet om je af te schrikken, maar om van te leren. Zie het als een vorm van pechhulp :-) Zo bak je straks thuis een nog betere pizza!

Deel 1: Fouten bij het maken van pizzadeeg

Als je pizzadeeg gaat maken, dan kunnen er verschillende dingen fout gaan. Dat begint al met de juiste hoeveelheden van de ingrediënten. Teveel of te weinig bloem zorgt voor problemen. De verkeerde bloem trouwens ook.

In onderstaande infographic staan een aantal problemen die je tegen kan komen bij het maken van deeg. Voor de ingrediënten bloem, water, gist en zout zie je precies wat er mis kan gaan en hoe je het probleem dus kunt voorkomen of oplossen.

Veel gemaakte pizza fouten_deel 1

Deel 2: Fouten bij het kneden van pizzadeeg

Zo, de juiste ingrediënten heb je nu op een rij. En ook nog eens in de juiste hoeveelheid. Tijd om je pizzadeeg te gaan kneden.

Eigenlijk is het kneden een heel overzichtelijk proces. Er kunnen namelijk maar twee dingen misgaan:

  1. je kan te kort kneden
  2. je kan te lang kneden

Als je tussen deze twee uitersten in blijft, dan zit je dus altijd goed :-)

In onderstaande infographic kan je precies zien wat de gevolgen zijn van te lang of te kort kneden.

Pizza-fouten deel 2: deeg kneden
De komende tijd ga ik deze pagina verder uitbreiden met nieuwe infographics en andere veel gemaakte pizza fouten. Zoals het verkeerd laten rijzen van je deeg en het verkeerd beleggen en bakken van de pizza.

Voeg hieronder bij de reacties vooral jouw eigen probleempunten of vragen toe, dan reageer ik met handige tips en oplossingen.
Ciao! Stefan