Veel recepten voor pizzadeeg en brood maken gebruik van verse gist of droge gist. In dit blogje geef ik je wat meer informatie over de verschillen, hoe je gist gebruikt en hoe je het bewaart. En hoe je de hoeveelheid verse gist in een recept kan omrekenen naar gedroogde gist.

verse gist of droge gist

Om te beginnen: er zijn verschillende soorten gist. Voor het maken van pizza- en brooddeeg wordt meestal biergist gebruikt. Naast de term biergist kom je ook wel de benaming bakkersgist, broodgist of brouwersgist tegen. Hoe de benaming ook is, het gaat hier om ‘levende gisten’. Je kan deze grofweg indelen in twee typen:

  • verse gist
  • droge gist

Wat is gist en wat doet het?

Gist is een eencellig micro-organisme dat suikers omzet in koolzuurgas (C02) en alcohol. In dit proces ontstaan ook geur- en smaakstoffen. Er bestaat ook inactieve (dode) gist. Die wordt edelgist genoemd. Deze edelgist produceert geen koolzuurgas en alcohol en wordt vooral als smaakmaker gebruikt in voedingsmiddelen. Edelgist is voor pizzadeeg ongeschikt.

Verse gist

Verse gist is verkrijgbaar in vloeibare vorm en in een kneedbare vorm. Deze moeten allebei gekoeld bewaard worden. De vloeibare gist is ongeveer twee weken houdbaar as je hem bewaart op een temperatuur tussen 0 en 4 graden. Kneedbare gist is circa vier weken houdbaar bij een temperatuur van 0 tot 10 graden. Verse gist is verkrijgbaar bij sommige natuurwinkels of is soms ook te vinden in het koelvak van de supermarkt.

Droge gist

Droge gist, ook wel gedroogde gist of instantgist genoemd, wordt in de supermarkt meestal verkocht in kleine zakjes van 7 gram. Als je wat vaker brood of pizzadeeg maakt, dan zijn er ook pakjes met 500 gram gist verkrijgbaar. Je kan droge gist aanmerkelijk langer bewaren dan verse gist. Na het openen van de verpakking is de gist in de koelkast zeker twee maanden houdbaar. Ook na deze twee maanden is de gist meestal gewoon nog goed. Het kan wel zijn dan de werking steeds iets minder wordt naarmate de gist ouder wordt. Dat kan je ondervangen door gewoon iets meer gist te gebruiken. Let er trouwens bij het bewaren van droge gist wel altijd op dat er geen vocht of condens in de verpakking komt, daar wordt de houdbaarheid van de gist wel echt minder goed van.

Verhouding verse gist / droge gist

Het komt met enige regelmaat voor dat deegrecepten uitgaan van het gebruik van verse gist. Veel hobbybakkers vragen zich dan af of je verse gist kan vervangen door droge gist en zo ja, in welke verhouding? Verse gist kan je inderdaad prima vervangen door droge gist. Je moet wel de hoeveelheid gist dan aanpassen. De verhouding is 1 op 3. Met andere woorden: 1 gram gedroogde gist staat gelijk aan 3 gram verse gist. Als in je recept 21 gram verse gist wordt gebruikt, dan gebruik je dus 7 gram gedroogde gist.

Biergist

bloem water gist zout passieWist je trouwens dat Napolitaanse pizzabakkers het liefste werken met verse gist? Waarom dat is lees je in het boek bloem water gist zout passie, recepten voor authentieke Napolitaanse pizza. Dit boek is een uitgave van italieplein. Het is hier te bestellen in onze webshop. De verzending van het boek (+ de eventuele andere items in je bestelling) is gratis binnen Nederland!