Beeld je eens in dat je op dit moment in Zuid-Italië bent.
De zon schijnt, het is lekker warm…

Je bent op de binnenplaats van een oude Italiaanse boerderij.

We gaan vandaag fare le butteglie: de tomaten voor jouw pizza verwerken.

tomatenoogstDe bloedrode tomaten zijn zojuist van het land gehaald, ze zijn nog warm van de zon. Met kratten tegelijk worden ze binnen gebracht.

Om je heen is het een kakofonie aan gezellige geluiden. Pruttelende ketels, het rammelen van glazen potten en blikjes. Vermengd met de ooozoooo herkenbare, ietwat verhitte, Italiaanse gesprekken…

Vroeger werden jaarlijks, op de binnenplaatsen van boerderijen in heel Zuid-Italië, de tomaten ingeblikt. Of in glazen potten gestopt.

Het was een enorme gebeurtenis die hele families samenbracht. Verschillende generaties waren aan het werk, naast en vooral met elkaar.

Het was een langverwachte gebeurtenis, vergelijkbaar met een groot feest.

Er waren mensen die de tomaten wasten (vroeger waren dat enkel en alleen San Marzano-tomaten).

Er waren mensen die de flessen schoonmaakten (ze gebruikten vaak lege bierflessen; dat was een vorm van recycling).

En er waren mensen die de tomaten “pacchetelle” sneden: in de lengte werd de tomaat in 4 parten gesneden. Dit maakte het gemakkelijker om ze in de fles te stoppen.

Na het snijden werd de tomaat met sap en een mooi basilicumblad in de fles of pot gedaan. De potten werden dichtgeschroefd, waarna ze gedurende ongeveer 15 minuten in grote ketels werden gekookt.

Tijdens het werk was er overal de geur van tomaat. Ieder gezin had eigen rituelen en een eigen manier om de flessen te maken.

Omdat de tomaat zo’n essentieel deel uitmaakt van een goede Italiaanse pizza, heb ik de echte San Marzano-tomaten al jaren in het assortiment van mijn webshop. Het is een van de meestverkochte artikelen.

Maar ik wilde jullie dit jaar dolgraag wat meer verschillende tomaten kunnen aanbieden. Gele tomaatjes bijvoorbeeld. Dus ben ik in Italië op zoek gegaan naar een nieuwe leverancier.

Ik heb uiteindelijk een coöperatie gevonden die de traditie’s van hun Italiaanse grootouders op een moderne manier voortzet.

Hun tomaten worden door verschillende beroemde Italiaanse pizzaioli (waaronder Gino Sorbillo) dagelijks op hun pizza’s gebruikt.

Ik heb het over Gustarosso.

En omdat Gustarosso meer heeft dan alleen heerlijke tomaten, heb ik vanaf nu ook enkele bijzondere conserven voor op jullie pizza’s.

Deze specialiteiten, zoals friarielli en pagnotelle, zijn in Nederland en België vrijwel nergens anders te vinden. Daar ga je dus gegarandeerd indruk mee maken!