Heb jij in Italië wel eens een pizza gegeten die zóóóóó lekker was, dat je de pizzabakker na afloop naar zijn pizza recept hebt gevraagd?
Grote kans dat dit het antwoord was: “Mijn pizza recept is segreto.” Geheim dus.
Zonder dat je het wist heb je de pizzabakker de verkeerde vraag gesteld…
Door naar zijn/haar recept te vragen heb je de pizzabakker het signaal gegeven dat hij boven jou staat in de pizzapikorde.
Pizzabakkers zijn daar gevoelig voor. En Italiaanse pizzabakkers al helemaal :-)
Dat komt door hun gesloten pizza-systeem.
In dat systeem is kennis heilig.
Pizzaiolo is een ambacht. En een ambacht leer je alleen maar door onderaan de ladder te beginnen.
Ga jij in een Italiaanse pizzeria werken, dan mag je in het begin alleen maar 25kg-balen pizzabloem sjouwen. Tegen de tijd dat je met jouw vingers aan het deeg mag zitten, ben je snel een paar jaar verder.
Niemand vertelt je in het begin iets. Je werkt je als leerling langzaam omhoog en ondertussen kijk je alle geheimen af bij de maestro. Je moet kennis stelen.
Even terug naar die goddelijke pizza.
Je wil nog steeds graag het pizza recept van die pizzabakker hebben, toch?
Ik heb daar de perfecte truc voor….
Wat ik je nu ga vertellen is echt een van mijn allllller beste pizzatips:
Spreek de taal!
En dan bedoel ik niet Italiaans….
Spreek pizzataal.
Alleen zo begrijpt de maestro dat jij geen eenvoudige leerling bent.
Spreek zijn taal en je bent meteen een uguale; Iemand die op niveau over pizza praat. Je hoeft dan niet eerst met balen te sjouwen.
Maar dan moet je wel de tamelijk, nogal, heel erg verdekte manier van communiceren snappen. Onderling praten pizzabakkers het liefst ongeveer zo:
“18 uur massa, 6 uur ambiente; 62% idro, 100% blu”
Kan jij hier pizzadeeg van maken?
Mooi, dan spreek jij al een aardig woordje pizzataal.
Zo niet: kauw even rustig door. Het proeft nu misschien nog taai, maar als je er aan toe bent leg ik ’t je in dit artikel allemaal tot in detail uit.
P.S.: heb jij trek in nog meer pizzageheimen van een maestro? Check dan dit.