Toeristen vormen een belangrijke inkomstenbron voor het Italiaanse eiland Sardinië. Op vakantie is het natuurlijk niet verboden om je als toerist te gedragen. Maar in Italië, en zeker ook op Sardinië, haal je meer uit je vakantie als je je een klein beetje aanpast aan de lokale bevolking. Die waarderen dat enorm. In dit blogje zitten daarom een paar handige Sardinië-tips. 

Tip #1: etiketten

De bewoners op Sardinië begroeten elkaar door het schudden van de handen. Vrienden kussen elkaar. Eerst op de linker en dan op de rechter wang. Verblijf je in een internationaal hotel? Dan is de houding van de mensen ontspannen en vooruitstrevend. Vooral op het platteland van Sardinië zijn dit soort beleefdheidsvormen erg belangrijk. Wees je hiervan bewust als je nieuwe mensen ontmoet. 

Tip #2: dialect

Probeer voor vertrek een beetje Italiaans te leren. Dat is voor heel Italië een van de beste reisadviezen. Natuurlijk spreken de Italianen die in de toerisme sectoren werken Engels, maar je dwingt snel respect af als je het Italiaans beheerst. Ook op Sardinië waarderen de mensen het over het algemeen heel erg als je ze begroet in het Italiaans; of je eten bestelt of iemand bedankt voor de service. Wel zijn er in deze regio meer dan 200 verschillende dialecten. Dat hoor je al snel als je afdwaalt van de toeristische hotspots.

Tip #3: waar voor je geld

Sardinië is niet goedkoop. De toeristentrekpleisters op het eiland heten niet voor niets zo. De prijzen zijn hier absoluut hoger dan in de kleine plaatsen. En toeristen worden wat vaker als toerist behandeld… Daar staat tegenover dat je met de hogere prijzen wel waar voor je geld krijgt. Je eet bijvoorbeeld op een prachtig terras met uitzicht. Wil je de toeristentrekpleisters liever vermijden? Ga dan richting het buitengebied en eet eens bij een agriturismo.