Voor de Napolitanen bestaan er eigenlijk maar 2 pizza’s: de Margherita en de Marinara. In dit blogje krijg je het officiële recept voor de beroemde pizza Margherita. Check zeker ook even het officiële Napolitaanse recept voor de pizza Marinara.

Officieel Napolitaans recept pizza Margherita

Wat heb je nodig voor een Ware Margherita? Om te beginnen natuurlijk pizzadeeg. Hoe je dat op officiële Napolitaanse maakt, lees je op onze uitgebreide pagina over het Napolitaanse pizzadeegrecept.

Naast het deeg heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 60 tot 80 gram gepelde tomaten uit blik, bij voorkeur pomodoro pelato S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P. Je mag tomaten uit blik ook vervangen door verse tomaten, maar dan wel liefst van de volgende soorten: S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P.; pomodorini di Corbara of pomodorino del piennolo del Vesuvio D.O.P. Roma-tomaten (pomodoro lungo tipo Roma) mogen ook.
  • olijfolie (vergine of extra vergine)
  • 80 tot 100 gram mozzarella of fior di latte
  • een paar blaadjes verse basilicum
  • 10 tot 15 gram Parmigiano (mag, maar hoeft niet)
  • zout (naar behoefte)

Net als bij het recept voor de pizza Marinara geldt ook voor de Margherita dat je de gepelde tomaten uit blik eerst met de hand (!) klein moet maken, tot er een saus ontstaat (zie ons blogje + filmpje over tomatensaus voor jouw pizza) Kleine stukjes tomaat in de saus is prima. Als je wil kan je het zout toevoegen aan de tomaten, al kan je het ook straks toevoegen als je de tomaten over de pizzabodem hebt verdeeld. Hou er met het toevogen van zout rekening mee dat aan de tomaten in blik die je in Nederland kan kopen vaak ook al zout is toegevoegd.

Met een sauslepel leg je de verse tomaten of de met de hand gemaakte saus van de tomaten uit blik in het midden van je pizza. Bedek je pizza vervolgens met de lepel in ronddraaiende bewegingen met saus, maar laat de rand (ongeveer 1 a 2 centimeter) vrij van saus.

Verdeel nu de reepjes mozzarella of fior di latte gelijkmatig over de pizza en verdeel daarna de basilicum en de geraspte harde kaas gelijkmatig over je pizza. Met een oliekannetje (de Napolitanen gebruiken bij voorkeur een oliekannetje van koper) breng je vervolgens wat olijfolie aan op de pizza. Begin in het midden van je pizza en werk in cirkelvormige bewegingen naar de rand toe.

Je pizza is nu klaar om te bakken. Dat bakken doe je bij voorkeur circa 90 seconden in de houtoven op zo’n 450 graden Celsius. Alleen dan krijg je van die mooie spikkeltjes in je deeg: de luipaardprint.

Als je wil, kan je na het bakken nog wat verse blaadjes basilicum toevoegen voor wat extra kleur.

Buon appetito!