Zelf pizza maken | pizzabodem maken

De Italianen, en de Napolitanen in het bijzonder, zijn trots op hun pizzatradities. In Napels is zelfs een vereniging gevestigd die wereldwijd toeziet op de bescherming van wat zij de ‘Ware Napolitaanse Pizza’ noemt. Want in de ogen van de Napolitanen is de Napolitaanse pizza de enige echte pizza ter wereld. Om een authentieke Napolitaanse pizza te maken moeten de plaatselijke pizzabakkers die aangesloten zijn bij de vereniging Associazione Verace Pizza Napoletana zich houden aan tal van regels die de vereniging heeft vastgelegd. In de regels staat bijvoorbeeld vermeld welke ingrediënten de pizzaioli (pizzabakkers) mogen gebruiken en hoe heet de houtoven moet zijn. Dit alles is bedoeld om de rijke tradities te behouden.

Een pizzabodem maken op Napolitaanse wijze

Een goede pizzabodem (disco di pasta) begint natuurlijk met het maken van het pizzadeeg. Hoe je pizzadeeg maakt zoals de Napolitanen dat doen, lees je in mijn blogje over het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg. Als het deeg klaar is, kan je de pizzabodem gaan maken. Ga als volgt te werk:

  • bestuif je werkblad met bloem om te voorkomen dat je deeg blijft plakken
  • neem een bolletje deeg en gebruik de vingers van beide handen om het deeg te bewerken
  • druk het deeg met je vingertoppen altijd vanuit het centrum naar de buitenkant toe. Op die manier druk je met je vingers de lucht die in het deeg zit naar de buitenste rand toe
  • draai je bolletje na de eerste keer uitdrukken om en herhaal het uitdrukken
  • probeer niet op de rand van je pizzabodem te drukken
  • de rand van je pizza (de zogeheten cornicione) is tussen de 1 en 2 centimeter breed
  • in het midden mag je pizzabodem niet dikker zijn dan 0,4 centimeter

Als je de pizzabodem wil maken zoals de Napolitanen dat doen, dan is het trouwens absoluut verboden om het deeg te bewerken met een deegroller. Je mag echt alleen je handen gebruiken!

En ja, dat vergt enige oefening :-)

Filmpje pizzabodem maken

Hierboven staat in het kort beschreven hoe je met de hand een pizzabodem kan maken. Ik heb ook een filmpje opgenomen waarin ik je laat zien hoe het moet. Dat is soms net iets handiger dan alleen maar tekst:

 

Napolitaanse pizza recepten

bloem water gist zout passieBij italieplein is het boek bloem water gist zout passie – recepten voor authentieke napolitaanse pizza verschenen. Het boek bevat 65 authentieke recepten voor Napolitaanse pizza, ruim 300 foto’s en circa 50 leuke pizza-anekdotes. Als je dit boek bestelt, is de verzending van je bestelling bovendien gratis (in Nederland).