Een zelfgemaakte pizza voorbakken, kan dat? Het antwoord is ja, dat kan. Ik laat je zien wat de beste manier is om dat te doen.

>> Je kan mijn artikel lezen, maar ook beluisteren:

Er zijn meerdere redenen waarom pizza voorbakken voor jou een uitkomst kan zijn. Een paar die ik vaak hoor van pizzaliefhebbers zijn deze:

  • Je maakt in 1x deeg voor meerdere keren bakken. Wat je niet gebruikt aan deegbolletjes of pizzabodems vries je in voor de volgende keer.
  • Je hebt mensen te eten en wil op dat moment niet de stress van het druk zijn met vele pizzabodems maken. Je zelfgemaakte pizza bodems maak je vooraf en je bakt ze dan ook kort voor. Afbakken doe je dan als het bezoek er is (p.s.: ik heb ook een leuk artikel met mijn 8 tips voor een stressvrij pizzafeest).

Zelfgemaakte pizza voorbakken: zo doe je dat

Pizza bodem voorbakken

Wat is nou de beste manier om een pizza bodem voor te bakken? Dat gaat als volgt:

  • je maakt om te beginnen een mooie pizza bodem van een bolletje pizzadeeg
  • de bodem bedek je vervolgens met een dun laagje tomatensaus
  • je schuift de pizza bodem op je pizzaschep en legt deze in de oven. Het maakt daarbij niet uit of je een elektrische oven hebt of een houtoven.
  • hou de pizzabodem wel goed in de gaten. Het beste is namelijk om de bodem zo kort mogelijk voor te bakken. Dat voorkomt dat straks bij het afbakken het deeg heel erg droog en hard wordt. Je bakt de pizza bodem tot deze net stevig genoeg is om deze met de schep weer uit de oven te halen. Het is misschien even een beetje proberen, iedere oven is anders. Maar je kan dit als uitgangspunt nemen: als je de pizza bodem net in de oven legt, dan ligt het deeg ‘vastgeplakt’ op je pizzasteen of bakplaat. Het is dan niet te verplaatsen. Je laat de pizza bodem net zo lang bakken tot het deeg loslaat van je steen of bakplaat. Dat is het goede moment om het deeg uit de oven te halen.

Wil je jouw pizza voorbakken, maar dan liever zonder (tomaten)saus? Dat kan in principe ook. Je bakt dan alleen het deeg voor. Let er wel op dat onbedekt deeg de neiging heeft om in een warme oven flink op te bollen. Je kan dit voorkomen door het deeg voor het bakken even in te prikken met een deegprikker.

Voorgebakken pizza bodem bewaren of invriezen

Na het voorbakken kan je twee dingen doen:

  1. Je kan de voorgebakken bodem(s) tussen wat aluminiumfolie leggen en aan de kant leggen tot je gaat afbakken. Voeg als je gaat afbakken wat extra saus toe en de rest van je toppings.
  2. Je kan de deegbodems ook iets af laten koelen en ze dan invriezen voor later gebruik. Verpak het deeg liefst zo luchtdicht mogelijk, dan droogt je pizzabodem het minste uit.

Heb jij nog vragen over je zelfgemaakte pizza voorbakken of invriezen? Laat dan even een reactie achter onder dit bericht, dan krijg je altijd antwoord van me.