Net als de pizza met tomaat en basilicum en de pizza met knoflook en olie, is de pizza alla marinara (met ansjovis) een ware Italiaanse klassieker. Het is trouwens een variant op de pizza Marinara. De pizza Margherita en de pizza Marinara zijn toch wel de twee grootste Napolitaanse pizza-klassiekers.

Ingrediënten pizza met ansjovis

  • pizzadeeg
  • tomaat
  • ansjovis, vers of een blikje/potje
  • knoflook
  • olijven (eventueel)

Bereiding pizza met ansjovis

Beleg je pizzabodem eerst met plakjes tomaat en dunne plakjes knoflook. Oregano en basilicum worden op deze pizza niet gebruikt.

Vervolgens leg je hier een paar ansjovisfilets op. Besprenkel alles met een lekkere olijfolie.

Als je ansjovisfilets gebruikt uit een blikje of potje, dan zitten de filets meestal in olie. Deze filets kan je meteen gebruiken.

In Italië is ook ansjovis op zout verkrijgbaar. Vaak moet daar de graat nog van verwijderd worden. Ansjovis uit zout moet je eerst even afspoelen voor je ze op de pizza legt. Anders wordt de zoute smaak wel erg overheersend.

Tip om te variëren:

Een gangbare variant is om nog wat stukjes gehakte olijf toe te voegen aan deze pizza. Neem in dat geval niet al te zoute olijven die qua smaak goed samengaan met de rest van de ingrediënten.

Recept: Vincenzo Buonassisi // Vertaling en bewerking: italiëplein