Net als de pizza met tomaat en basilicum en de pizza met knoflook en olie, is de pizza alla marinara (met ansjovis) een ware Italiaanse klassieker. Het is trouwens een variant op de pizza Marinara. De pizza Margherita en de Marinara zijn de twee voornaamste Napolitaanse pizza-klassiekers.

Ingrediënten pizza met ansjovis

Pizza met ansjovis

Bereiding pizza met ansjovis

Beleg je pizzabodem eerst met de tomaatjes of tomatensaus. Leg er vervolgens de flinterdun gesneden plakjes knoflook op. Oregano en basilicum worden op deze pizza niet gebruikt.

Vervolgens leg je hier een paar ansjovisfilets op. Besprenkel alles met een lekkere olijfolie.

Als je ansjovisfilets gebruikt uit een blikje of potje, dan zitten de filets meestal in olie. Deze filets kan je meteen gebruiken.

In Italië is ook ansjovis op zout verkrijgbaar. Vaak moet daar de graat nog van verwijderd worden. Ansjovis uit zout moet je eerst even afspoelen voor je ze op de pizza legt. Anders wordt de zoute smaak wel erg overheersend.

Maak de pizza af met een paar blaadjes peterselie. De groene kleur van de peterselie steekt mooi af tegen het rood van de tomaat en de kleur van de ansjovis. Zo maak je jouw pizza meteen een stuk aantrekkelijker voor het oog.

Variatietips

Een gangbare variant is om nog wat stukjes gehakte olijf toe te voegen aan deze pizza. Neem in dat geval niet al te zoute olijven die qua smaak goed samengaan met de rest van de ingrediënten.

Leuk weetje: deze pizza wordt in Napels Pizza alla Marinara genoemd. Je komt ‘m met wat kleine variaties in de toppings ook wel tegen als de pizza Romana. Wat de Napolitanen “Pizza Romana” noemen, heet in Rome juist weer de “Pizza Napoletana“.

bloem water gist zout passieDe mooie foto op deze pagina van de pizza met ansjovis is afkomstig uit het boek bloem water gist zout passie, recepten voor authentieke Napolitaanse pizza. In het boek staan, behalve deze pizza, nog 64 prachtige Napolitaanse pizza recepten. Dit boek is alleen bij italiëplein verkrijgbaar.