Als jouw pizzadeeg niet gaar wordt tijdens het bakken, dan zie je een wit glimmend gellaagje in je deeg. Je deeg smaakt klef. Dat is niet wat je wil. Gelukkig is ongaar pizzadeeg wel eenvoudig te verhelpen.
De randen en bodem van je pizza worden meestal wel gaar omdat deze delen aan de buitenzijde van je pizza zitten. De warmte uit de oven kan makkelijk bij deze delen komen. Het probleem van ongaar deeg zit vaak in het midden van je pizza, waar de saus en andere ingrediënten op het deeg liggen.
Ongaar deeg herkennen
Om goed te kunnen beoordelen of jouw pizza gaar is, moet je deze doorsnijden. Je bekijkt het deeg van de zijkant. Je ziet van onderen naar boven meestal 3 lagen:
- de bodem van je pizza
- de witte gellaag
- de sauslaag
Als het goed is zie je bij de onderste bodemlaag een goed gebakken en goudbruin gekleurd deeg, met luchtbellen.
Op die laag ligt een soort witte compacte strook, die je makkelijk zou kunnen verwarren met een laag gesmolten kaas. Maar dit is in feite de gellaag. Oftewel: ongaar deeg.
Op deze ongare laag zie je de saus liggen.
Ongaar deeg kan bij alle soorten pizza’s voorkomen, maar hoe dikker het deeg, hoe meer kans op ongaar deeg. Het risico is over het algemeen wat groter bij plaatpizza dan bij de dunnere ronde pizza’s.
Hoe ontstaat ongaar deeg?
Ongaar deeg ontstaat doordat de saus en de kaas samen een barrière vormen tussen het deeg en de warmte in de oven. Hierdoor kan het vocht in het deeg (en in de saus) onvoldoende goed verdampen.
Hoe kan je ongaar deeg verhepen?
Er zijn een paar dingen die je kan doen om te zorgen dat jouw pizzadeeg mooi gaar wordt:
- Je pizza langer bakken. Dit kan je doen door de temperatuur in de oven iets te verlagen. Of, als je een houtoven hebt: de pizza te verplaatsen naar een kouder gedeelte van de oven, bijvoorbeeld meer in de buurt van de ovenmond.
- Minder saus gebruiken. Een dikke laag saus verstoort de warmteoverdracht.
- Je kan ook de volgorde van beleggen aanpassen door je pizza eerst eens te beleggen met de kaas en dan pas de saus toe te voegen.
- De laatste optie die je hebt is: voorbakken. Dit werkt vooral goed bij de dikkere varianten, zoals plaatpizza. Je bakt het deeg, eventueel met een dun laagje saus, eerst voor. Daarna beleg je met de gewenste toppings en bak je de pizza verder af. Als je op deze manier in twee keer wilt bakken is het wel fijn als je deeg maakt met een hogere hydratatie (60% of meer). Dit voorkomt dat je deeg te droog wordt.