Olijfolie toevoegen aan jouw pizzadeeg is een keus. Het heeft voordelen, maar soms is het juist beter om helemaal geen olie toe te voegen.

Welke olie in pizzadeeg?

Als je olie wilt toevoegen aan pizzadeeg, dan is olijfolie de meest voor de hand liggende optie. De meeste Italiaanse pizzabakkers zullen voor olijfolie kiezen.

Neem in dat geval bij voorkeur een extra virgine (extra vierge) olijfolie, aangezien dit de beste kwaliteit olie is van de eerste persing.

Maar je hoeft niet per se olijfolie te gebruiken. Een andere optie is bijvoorbeeld arachideolie (pindaolie).

Door pindaolie toe te voegen aan jouw deeg, krijg je een krokantere, minder zachte pizza.

Van olijfolie wordt jouw pizza juist wat brosser.

Je kan olijfolie eventueel ook vervangen door andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie of koolzaadolie.

Waarom olijfolie in pizzadeeg?

Olijfolie werd oorspronkelijk alleen gebruikt als topping op de pizza. We hebben een apart blogje over het gebruik van olie als topping op je pizza.

Vroeger, voor de komst van de elektrische oven, werd er helemaal geen vet aan pizzadeeg toegevoegd.

Omdat de baktijd in een elektrische oven meestal langer is dan in de houtoven, merkten de pizzabakkers dat hun elektrisch gebakken pizza’s soms te droog werden.

Toen ontstond het idee om olie aan het pizzadeeg toe te voegen:

  • olie bindt aan het zetmeel, waardoor vocht minder snel verdampt; de pizza wordt hierdoor brosser,
  • olie zorgt voor een zachter kruim en luchtigheid,
  • olie is een goede warmtegeleider waardoor de pizza een mooie goudbruine kleur krijgt bij het afbakken,
  • de pizza blijft ook langer warm als deze eenmaal uit de oven is,
  • de olie helpt bij het vormen van het glutennetwerk in je deeg en het bevordert het rijsproces.

Hoeveel olie?

Wel of geen olijfolie in pizzadeeg?

Als je (olijf)olie toevoegt aan jouw deeg, doe dat bij voorkeur in de volgende hoeveelheden:

Het percentage te gebruiken olie is 1% tot 3% op elke kilo bloem.

Meer olie dan de genoemde percentages levert een te vet deeg op.

Italiaans pizzadeeg met olijfolie

We geven je hier een voorbeeldrecept voor Italiaans pizzadeeg met olijfolie. De ingrediënten vermelden we in percentages. Dit maakt het heel eenvoudig voor jou om je eigen recept te berekenen, afhankelijk van hoeveel bolletjes deeg jij wilt maken.

Van 1 kg bloem maak je ongeveer 6 tot 8 bolletjes deeg van circa 230 gram per stuk.

  • bloem : 100%
  • water : 60% (dus 600ml op 1kg bloem)
  • zout : 1,5%-2%
  • gedroogde gist : 0,2%
  • olie : 1%-3%

Je kan deze berekening ook eenvoudig maken met behulp van de calculator in onze gratis Perfect Pizza Flours app. In de app kan je ook meteen de bloemsoort opzoeken die je wilt gebruiken voor jouw deeg. Onze app laat jou dan meteen de geadviseerde rijstijd zien voor jouw bloem.

Wanneer gebruik je beter geen olie in pizzadeeg?

Tot slot nog een tip wanneer je beter geen olie kan toevoegen aan jouw deeg. En dat is wanneer je jouw pizza gaat bakken op een hoge temperatuur boven de 400 graden Celsius.

Vroeger haalde je dit soort hoge temperaturen vooral in de houtoven. Maar tegenwoordig zijn er ook elektrische pizzaovens verkrijgbaar die warmer worden dan 450 graden.

Door de hoge temperatuur, en het feit dat olie een warmtegeleider is, loop je meer risico op het verbranden / zwart worden van jouw deeg.

Heb jij nog vragen over het gebruik van olie in pizzadeeg? Laat gerust even een reactie achter onder dit blogje.