Een pizzaoven kopen doe je niet wekelijks. En je wilt natuurlijk niet na de eerste keer pizza bakken er achterkomen dat je de kat in de spreekwoordelijke zak hebt gekocht. Maar hoe kies je nou de voor jou Beste Pizzaoven? Waar moet je op letten? En welke marketingtrucs van de fabrikanten kan je maar beter gewoon negeren?

Pizzaoven marketing

Om meteen maar met de marketing te beginnen: fabrikanten van pizzaovens doen natuurlijk allemaal Goudgele Beloften om jouw ervan te overtuigen voor hun oven te kiezen. Een kleine greep uit het assortiment Verleidingen:

“De nieuwe manier van buiten Pizza’s maken”

“De meest geavanceerde draagbare Pizza Oven op de markt”

“Bereid Napolitaanse Pizza binnen 90-seconden” 

“Award winning design”

Onze tip: besteed zo min mogelijk aandacht aan dit soort verledingstechnieken.

Het is namelijk helemaal niet de fabrikant die bepaalt wat ‘de beste pizzaoven’ is. Dat bepaal jij!

Hoe je dat doet?

Jij bepaalt wat ‘de beste keus’ is

Er bestaat niet zoiets als ‘de beste pizzaoven’. Wat een oven goed maakt, is heel persoonlijk en ook altijd een samenspel van deze elementen:

1.) Wat voor pizzabakker ben jij?
2.) Wat wil je met de oven gaan doen?
3.) Wat vind je mooi?
4.) Budget.

Als jij voor jezelf een beetje een beeld hebt bij bovenstaande punten, dan wordt het vinden van de Perfecte Pizzaoven opeens een stuk makkelijker.

We zullen de 4 punten even doorlopen met je:

1.) Als jij op vrijdagavond uit je werk komt en je wilt die avond zonder alteveel gedoe nog even een lekkere pizza bakken, dan heb je meer aan een oven die wat meer gemak biedt. Bijvoorbeeld een oven op gas of elektriciteit kan dan een uitkomst zijn. Ben je een pizzabakker die houdt van echt vuur en die op zaterdag alle tijd heeft (en neemt) om houtjes te hakken en de houtoven rustig een paar uur op te stoken? Dan past een houtgestookte oven meer bij jouw beleving. We hebben eerder al eens een uitgebreide pagina gemaakt met informatie over het verschil tussen ovens van steen of van staal. En check zeker ook even ons filmpje over pizza bakken op hout, gas en elektra.

2.) Jij kan als thuisbakker met gemak 10.000 euro uitgeven aan een professionele houtoven waar 10 pizza’s tegelijk in kunnen. Maar is dit voor jou dan ook de beste oven? Waarschijnlijk niet. Maar als je een pizzeria hebt en honderden pizza’s op een avond bakt, is dit misschien wél de beste keus. Het helpt enorm als je voor de aanschaf van een nieuwe oven een beetje een inschatting kunt maken wat je met de oven wilt gaan doen. Ga je alleen pizza bakken? Of wil je ook brood of andere gerechten bereiden? In dat laatste geval heb je meer bakvloerruimte nodig. Te weinig ruimte in de oven is (op den duur) een belangrijke frustratiebron.

3.) Wat je mooi vind, en hoe belangrijk “mooi” voor je is, is heel persoonlijk. De ene pizzabakker geeft er niets om hoe de oven er uitziet, zo lang deze maar functioneert en een goede pizza oplevert. De ander ziet de oven als belangrijkste element in bijvoorbeeld een buitenkeuken en hecht meer waarde aan het design.

4.) Een goede pizzaoven hoeft niet per se duur te zijn. Je kan vanaf zo’n 300 tot 450 euro al hele behoorlijke (compacte/draagbare) ovens vinden die echt goede pizza’s bakken. Bak je niet wekelijks, dan kan dit zeker een prima optie zijn. Wel is het zo dat je door iets meer te besteden meestal ook wel iets meer oven voor je geld krijgt. De ovens van ongeveer 500 tot 950 euro bieden vaak nét wat extra gemak in de vorm van een ronddraaiende bakvloer, wat meer ruimte, betere isolatie of het kunnen opstoken van de oven met meerdere bronnen. Je hoeft dus zeker geen duizenden euro’s uit te geven voor een goede oven. Maar vanaf 1.000 euro worden de ovens over het algemeen wel groter en zwaarder.

Technische Tips: let hier op bij de aanschaf van een pizzaoven

Wij – Elkin & Stefan van italiëplein – hebben allebei de afgelopen jaren in tientallen verschillende ovens gebakken.  Omdat wij veel ovens met elkaar hebben kunnen vergelijken, hebben we onze ervaring samengevat in dit lijstje met een aantal Technische Tips:

  • Het belangrijkste dat je niet kunt zien aan de oven is hoe deze geïsoleerd is. Goedkopere ovens bezuinigen op de isolatie, waardoor je flink moet stoken om de oven op temperatuur te houden en deze ook snel weer afkoelt als het vuur uit is. Probeer via de verkoper of via reviews op internet te achterhalen hoe de oven die jij op het oog hebt presteert op dit punt.
  • Bij steenovens kan je letten of enkelwandige of dubbelwandige isolatie.
  • Check of er onder de bakvloer (van rvs-ovens) een extra isolatielaag is aangebracht.
  • Goedkopere rvs-ovens worden vaak in massa gemaakt. De afwerking is daardoor soms minder netjes omdat de oven razendsnel gemonteerd wordt. Check de bouten of nagels waarmee de buitenste schil aan de oven is vastgezet. Check ook of delen zijn vastgekit. Dit laatste is geen goed teken.
  • Hoe dik is de buitenste wand van je oven? Is deze maar heel dun, of voelt het materiaal juist heel stevig en robuust?
  • Als de oven van binnen heet is, kan je de oven aan de buitenzijde dan nog (voorzichtig!!) aanraken? Zo ja, dan is de oven hoogstwaarschijnlijk goed geïsoleerd. Zo nee, dan is de isolatie iets om op te letten en moet je waarschijnlijk flink stoken om de oven warm te houden tijdens het bakken.
  • Staat de oven stevig op zijn pootjes?
  • Hoe groot is de ovenmond? Hoe groter, hoe meer ruimte je hebt voor brood, een schaal of pannetje, maar bedenk ook dat hoe groter de opening, hoe meer warmte je verliest.
  • Zit er een deurtje bij de oven (als je op hout stookt), dat scheelt veel warmteverlies tijdens het opstoken.
  • Hoe ruim is de bakvloer? Steek even een pizzaschep in de oven als je de kans hebt, dan krijg je wat meer gevoel bij de werkruimte die je hebt.
  • Veel pizzabakkers hebben thuis maar één oven (logisch) en plaatsen dan online enthousiaste berichten over hoe goed hun oven wel niet is. Wij zien dit soort positieve berichten ook over ovens waarvan wij – omdat we er zelf in gebakken hebben – weten dat het kwalitatief zeker niet de beste ovens zijn.  Probeer reviews alstijd in een groter geheel te zien. Als meerdere pizzabakkers enthousiast zijn over een merk of model, dan heeft dat wat meer waarde dan wanneer 1 iemand zich postief uitspreekt.
  • Als je de kans krijgt: bak zelf een keer in de oven van een vriend of vriendin of op de demodag van een dealer. Probeer in zoveel mogelijk ovens te bakken voor je er zelf een koopt, dan heb je wat vergelijkingsmateriaal als het gaat om hoe groot de oven is en hoe deze warm blijft en bakt.

Ohwja! Nog een laatste tip: welke pizza vind jij eigenlijk het lekkerst? Een pizza met dunne, krokante bodem (Romeinse stijl)? Plaatpizza? Of toch de Napolitaanse pizza? Het is natuurlijk heel leuk dat de fabrikant van de daken schreeuwt dat de oven wel 500 graden Celsius kan worden.

Maar als jij van plaatpizza houdt, of de Romeinse stijl jouw favoriet is…dan kan je jouw pizza maar beter niet op 500 graden bakken. Zie ook ons blogje over pizza bakken op de juiste temperatuur.

De afbeeldingen op deze pagina van al die leuke pizzaovens zijn gemaakt door Yulia Ryabokon. We hebben niet de intentie om met de afbeeldingen bepaalde merken of modellen uit te beelden. De afbeeldingen zijn louter illustratief.