De Italianen, en de Napolitanen in het bijzonder, zijn trots op hun eeuwenoude pizzatradities. Beter gezegd, het zijn puristen. Het zijn puristen als het over de kwaliteit van de ingrediënten gaat, maar ook als het gaat om de hulpmiddelen in de keuken.

Duim op de fles
Als wij Nederlanders in de keuken olijfolie nodig hebben, volstaat het in veel gevallen om even je duim op de opening van de fles olijfolie te drukken. Dat levert (als je het goed doet) een mooie dunne straal olijfolie op. Maar even zo vaak is het een hoop geklieder.

Oliekannetje voor olijfolie

De Italianen doen dat natuurlijk anders. Een van de mooie tradities van Italiaanse pizzabakkers is het oliekannetje. In veel pizzeria’s staat het oliekannetje op de werkplek van de pizzabakker. Het oliekannetje wordt gebruikt om olijfolie op de pizza aan te brengen voordat die de oven in gaat. Het aanbrengen van de olie gebeurt in een cirkelvormige beweging. Met vloeiende polsbewegingwen brengt de pizzaiolo (pizzabakker) de olie gelijkmatig aan op de pizza. Hij begint altijd in het midden van de pizza en werkt vervolgens naar de rand van de pizza toe.

Oliekannetje van koper

Napolitaanse pizzabakkers gebruiken eigenlijk altijd een oliekannetje van koper. Koper en messing waren vroeger kostbare en veelgebruikte metalen in het zuiden van Italië . De oliekannetjes (en ook ander keukengerei) van koper werden gemaakt door geschoolde ambachtslieden. De binnenkant wordt afgewerkt met tin om het kannetje geschikt te maken voor gebruik bij etenswaren.

De Napolitaanse vereniging van pizzabakkers (AVPN) schrijft het gebruik van een koperen oliekannetje zelfs voor aan haar leden. De reden. ‘Het is traditie’, zegt Massimo Di Porzio, vice-voorzitter van de AVPN.

Pizzawetten

Deze vereniging ziet toe op de naleving van de (strenge) en eeuwenoude Napolitaanse pizzawetten. Die regels zijn vastgelegd in een handleiding. Leden van de vereniging zijn verplicht om al deze regels na te leven. Als er ook maar één handeling anders wordt uitgevoerd dan voorgeschreven, mag de pizza niet het predikaat ‘Verace Pizza Napoletana’ dragen. Aangesloten pizzabakkers worden hierop ook door de vereniging gecontroleerd.

Wij vinden dit wellicht streng in de leer. Maar voor de Napolitanen is pizza bakken een ambacht, waar de vele tradities nog altijd trouw worden nageleefd.

Oliekannetje kopen?

In de webshop van italiëplein vind je een mooie collectie oliekannetjes van zowel koper als rvs.