Water is voor pizzadeeg een héél belangrijk ingrediënt. Een magisch ingrediënt zelfs. Want meer of juist minder water in je pizzadeeg heeft veel effect op hoe jouw pizza straks uit de oven komt.

Hoeveel water in pizzadeeg?

Om de juiste hoeveelheid water in je pizzadeeg te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten dat alle ingrediënten voor pizzadeeg (bloem, water, gist, zout en eventueel wat olijfolie) in vaste verhoudingen tot elkaar staan.

De hoeveelheid water die je aan jouw pizzadeeg kunt toevoegen ligt ergens tussen de 53% en 80%.

Dit percentage is altijd ten opzichte van de hoeveelheid bloem die je gebruikt.

Voorbeeld: je maakt deeg met een pak bloem van 1 kg (zo’n pak bloem is goed voor 6 tot 8 pizza’s), dan is de hoeveelheid bloem in je recept dus 1000 gram.

Voeg je daar 53% water aan toe, dan heb je dus 530 gram water nodig voor jouw pizzadeeg.

Wat doet water precies in pizzadeeg?

De hoeveelheid water in pizzadeeg bepaalt hoe luchtig en hoe krokant of juist zacht jouw pizza wordt.

De hoeveelheid water in deeg wordt ook wel de “hydratatie” genoemd. Gebruik je veel water (70% tot 80% water), dan spreek je van een hoge hydratatie. Bij een lager percentage water (rond de 53%) heeft je deeg dan automatisch een lagere hydratatie. Deeg met minder water wordt ook wel een ‘stug’ deeg genoemd.

In dit filmpje laten we je zien wat het effect is van 5% meer water in jouw deeg.

We hebben daarvoor 3 bolletjes pizzadeeg gemaakt. Alle ingrediënten zijn voor de bolletjes deeg hetzelfde, behalve de hoeveelheid water.💧

🚰 In het eerste bolletje pizzadeeg zit 55% water,
🚰 In het tweede 60%.
🚰 En het derde bolletje deeg bevat 65% water.

Hoe beïnvloedt steeds 5% meer water in je deeg jouw pizza? 🍕

Per waterpercentage hebben we ook een uitgeschreven recept voor je, zo kan je mooi teruglezen wat we gedaan hebben met het deeg en de rijstijd.

Komen ze:
55%💧: https://app.perfectpizzaflours.com/nl/g/ingredient/calculation/fx5RsZIeC3F9bqhPw4

60%💧: https://app.perfectpizzaflours.com/nl/g/ingredient/calculation/3gmJvw1NeAwpbbh7t

65%💧: https://app.perfectpizzaflours.com/nl/g/ingredient/calculation/kT8uwDRNAevURE9c

Download zeker ook even onze Perfect Pizza Flours app (=GRATIS) als je dat nog niet hebt gedaan. Dan kan je voortaan al je eigen pizzadeegrecepten uitrekenen, opslaan en delen met jouw pizzavrienden. Begin je net met pizza bakken en duizelen al deze percentages jou nog…? Geen nood, lees dan meteen even ons blogje over het basisrecept voor pizzadeeg.

Hoeveel water moet er in pizzadeeg?

De juiste hoeveelheid water in deeg bepalen

Om de juiste hoeveelheid water in jouw pizzadeeg te bepalen, zijn er 2 dingen belangrijk:

  1. In wat voor oven bak je jouw pizza?
  2. Heb je liefst een dunne, krokante bodem? Of heb je liever een iets zachtere pizza?

Om met de oven te beginnen: Het maakt behoorlijk veel uit of je jouw pizza bakt in een elektrische keukenoven of in een daarvoor bestemde pizzaoven.

In een pizzaoven bak je de pizza meestal ergens tussen de 300 en 500 graden, afhankelijk van de temperatuur duurt de baktijd ergens tussen de 1 en 4 minuten.

Een normale keukenoven wordt veel minder warm (meestal ergens tussen de 240 en 280 graden). Je pizza ligt dan op die lagere temperatuur veel langer in de oven. Misschien wel 5 tot 10 minuten.

Hoe langer je pizza in de oven ligt, hoe meer vocht er uit je deeg verdampt. En hoe krokanter (en uiteindelijk droger) je pizza wordt.

Vind je jouw pizza niet meer lekker krokant, maar echt te hard en te droog? Dan moet je de volgende keer meer water toevoegen aan je pizzadeeg.

Hou jij van een zachter of luchtiger deeg? Dan moet je meer water toevoegen aan je deeg.

Het is goed om te experimenteren tot je het voor jou perfecte waterpercentage hebt gevonden. Dat hangt dus onder andere van jouw oven af, want geen oven is hetzelfde.

Onze tip: begin met 60% water en pas een volgende keer dit percentage aan naar beneden of juist naar boven.

We hebben tot slot nog een paar algemene vuistregels voor je:

  • Hou je van een dunne en krokante pizza > gebruik een lager waterpercentage
  • Bak je in een houtoven en hou je van krokant > 53%-55% water > bak op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 350 graden.
  • Bak je in een houtoven en hou je van Napolitaanse pizza (het deeg van de Napolitaanse pizza is zachter) > 56%-62% water > bak dan op 450+ graden.
  • Bak je in een elektrische oven op een lagere temperatuur (350 graden of lager) en hou je van krokant? > 55%-60% water (iets meer water naar mate je pizza langer in de oven ligt, anders droogt het deeg uit)
  • Bak je in een elektrische oven en wil je Napolitaanse pizza maken? > eigenlijk kan dit niet, want een Napolitaanse pizza bak je bij voorkeur in een hete (hout)oven. Als je met een gewone elektrische keukenoven in de buurt wil komen van het origineel, dan moet je zeker 60%-65% water toevoegen aan je deeg. Anders wordt je pizza niet zacht en luchtig genoeg. Gebruik beslist een pizzasteen of een pizza steel of een elektrische pizzaoven die hogere temperaturen haalt.
  • Meer info over het b akken van jouw pizza lees je op onze pagina over de juiste temperatuur om pizza te bakken.
  • Let op: deeg met meer dan 65% water maakt je deeg lastiger te verwerken en moeilijker op te bollen. Het vraagt wat meer geduld en oefening. Het resultaat is wel héél luchtig :-)

Deze pagina is oorspronkelijk gepubliceerd in 2021 en voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2023.