De Pizza Quattro Stagioni (‘vierseizoenen-pizza’) is zonder twijfel een van de klassiekers onder de Italiaanse pizza’s. Vrijwel iedere Italiaanse pizzabakker geeft qua toppings zijn eigen draai aan deze pizza.  Maar één ding hoor je wel altijd te doen: deze pizza in 4 vlakken verdelen.

Pizza Quattro Stagioni

Je hebt met de Pizza Quattro Stagioni qua toppings eigenlijk alle vrijheid. Maar het basisidee van de vierseizoenen-pizza is natuurlijk wel dat je uit alle seizoenen iets moois aan smaken op deze pizza legt. En dat kan ook prima, want veel ingrediënten zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, ook al zijn ze misschien in één van de siezoenen op hun best omdat de betreffende ingrediënten dan geoogst worden.

In vieren delen

We hebben een leuke truc voor je om jouw pizza daadwerkelijk op een hele mooie manier in vieren te delen. Maak daarvoor eerst van jouw bolletje pizzadeeg een mooie ronde bodem. Heb je nog geen goed deeg recept, check dan zeker even ons basisrecept voor pizzadeeg. Het maakt daarbij niet uit hoeveel pizza’s je wil gaan maken.

ingrediënten pizza quattro stagioni / vierseizoenen pizza

Verdeel jouw vierseizoenen-pizza in 4 gelijke vlakken met behulp van een dunne sliert deeg

Zodra je de pizzabodem klaar hebt, pak je een pizzaspatel. Steek met de spatel een dun reepje deeg af van de zijkant van je pizza. Neem gewoon een stukje deeg waar de rand van jouw pizza het dikste lijkt. Probeer wel de mooie ronde vorm van jouw pizzabodem zo te houden. Het moet niet echt opvallen dat er een stukje deeg is ‘verdwenen’.

Rol op je werkblad met je handen een lange dunne sliert van het losgestoken stuk deeg. Met behulp van je deegsliert deel je – net als op de foto – jouw pizza twee maal doormidden. Druk het einde van de deegsliert voorzichtig vast aan de rand van je pizzabodem. Niet te hard drukken, anders blijft je bodem sraks misschien aan je werkblad plakken.

Op deze manier heb je 4 mooie vlakken gecreëerd die je allemaal afzonderlijk kan beleggen tot een volwaardige Pizza Quattro Stagioni. En het voordeel is dat de ingrediënten bij het bakken van je pizza minder makkelijk overvloeien van het ene vlak nara het andere. Er ligt immers een “deegdijkje” tussen.

Bonus Tips:

  • Je kan, als je dat makkelijker vindt, ook een stukje deeg afsteken van een ander deegbolletje in plaats van het van je pizzabodem af te steken.
  • Je kan uiteraard ook de hele pizzabodem bestrijken met een laagje saus en dan de toppings groeperen die je bij elkaar wilt hebben. Ook dan maak je een prima vierseizoenen-pizza

Pizza Quattro Stagioni: Vierseizoenen-pizza

Ingrediënten vierseizoenen-pizza

We geven je hierbij flink wat opties voor heerlijke ingrediënten op jouw vierseizoenen-pizza. Beleg de verschillende kwarten bijvoorbeeld eens met een van de volgende combinaties aan toppings. We geven je eerst enkele combinaties die het hele jaar door kunnen. Daarna hebben we nog enkele toppings voor je die ‘van het seizoen’ zijn. vergeet niet na het beleggen, of als je pizza heet uit de oven komt, deze nog even te besprenkelen met wat lekkere olijfolie.

Okee, dan nu onze tips voor de ingrediënten / toppings:

Het hele jaar door:

  • Tomatensaus en mozzarella (in reepjes of blokjes gesneden)
  • Olijven met kappertjes en gekookte of rauwe ham
  • Pistachecrème, mortadella en mozzarella
  • Groene of rode pesto met mozzarella
  • Tonijn, zwarte olijf, mozzarella
  • Artisjok en lardo of spek
  • Tomatenfilets, verse basilicum, Leccino olijf en mozzarella
  • Ricotta en pancetta en verse basilicum
  • Prosciutto met buffelmozzarella (toevoegen na het bakken)
  • Gele tomaatjes en olijven
  • Tomaat, kleine, dunne plakjes courgette (liefst gegrild) met ansjovis of ansjovispasta en eventueel een courgettebloem
  • Ansjovisfilets (of ansjovispasta) met knoflook of zwarte olijven
  • Kleine schelpdietjes of kleine mosseltjes
  • 3 verschillende soorten tomaat
  • Ricotta en ‘Nduja
  • Verschillende sooeten kaas, waaronder Gorgonzola, Pecorino of Fontina. Check voor nog veel meer kaasopties ons recept voor de Pizza Quattro Formaggi.

Ingrediënten Lente:

  • Asperge
  • Rucola
  • Eetbare bloemen

Zomer toppings:

  • Ricotta en courgettebloem
  • Tomaat en gegrilde aubergine, verse basilicum, Parmigiano
  • Prosciutto, vijg

Ingrediënten Herfst:

  • Mix aan paddestoelen
  • Verse spinazie (voorgestoofd), met gefruite stukjes ui en ricotta
  • Porcini met rode radicchio
  • Scampi en porcini

Winter toppings:

  • Pompoencrème en prei (flinterdun gesneden en even aangefruit)
  • Zongedroogde tomaat
  • Gorgonzola

Samenvatting

Je bent met de Pizza Quattro Stagioni (‘vierseizoenen-pizza’) vrij in het gebruik van toppings. Er zijn geen vaste regels, leg vooral op de pizza wat jij lekker vindt. Verdeel deze pizza wel altijd in vier aparte vlakken. Dat is leuk en ook nog eens handig, als je met meerdere mensen van de pizza wilt eten. Dan kan je er voor iedereen iets opleggen dat hij of zij lekker vindt.  Bak je deze pizza om deze helemaal zelf op te eten? Fantastisch! Dan kan je jezelf vier verschillende smaken voorzetten.

Hoe maak jij jouw Pizza Quattro Stagioni het liefst? Deel jouw favoriete beleg zeker even hieronder via de reacties.