Als je jouw pizzadeeg lang laat rusten, bijvoorbeeld meerdere dagen in de koelkast, dan verschijnen er soms zwarte puntjes in je deeg. Wat zijn deze spikkels in je deeg en kan het kwaad?
Voor goed pizzadeeg is het erg belangrijk dat je jouw deeg lang genoeg laat rijpen en rijzen.
Dat kan door je deeg ergens in de omgeving op kamertemperatuur weg te leggen of in de koelkast.
De optimale rijping van je deeg kan je op 2 manieren herkennen:
- Aan de verdubbeling van het volume van je deeg
- Of aan het verschijnen van kleine zwarte puntjes op de oppervlakte van je deeg
Die zwarte puntjes zijn dus geen teken van bederf, maar juist van een optimale rijping van je deeg.
De zwarte spikkels zijn minerale zouten die in de bloem zitten. De zwarte puntjes worden vooral zichtbaar bij een vochtig deeg met een lange rijping. Het is ook belangrijk dat je een sterke bloemsoort gebruikt, bijvoorbeeld deze Superiore of Cuoco.
Als je weinig water gebruikt om je deeg te maken en je houdt het bij een korte rijping, dan verschijnen deze zwarte puntjes niet.